Híreink

Nagy Bertalan FaBerci Válogatás című kiállítása Etyeken

2023.08.16.

Az Etyeki Műhely Alapítvány szeretettel ajánlja Nagy Bertalan FaBerci aktuálisan futó Válogatás című kiállítását Etyeken.

A kiállítás augusztus 31-ig megtekinthető a Könyvtárban nyitvatartási időben.

Balázs György így írt a kiállításról:

„Ha egy kifejezésbe akarom tömöríteni Berci művészetét és személyét, akkor úgy fogalmazhatok:

Őszinte természetesség

Berci a körülötte (körülöttünk) lévő, jelentéktelennek tűnő, hétköznapi dolgokból emel ki összefüggéseket, emeli ki a misztériumot. Ahogy a régi idők emberének életét átszőtte a természetfeletti megtapasztalása, Berci egy göcsörtös fában meglátja az „Avatar”-beli ördögfiókát, unokatestvére festőpalettájában a virágoskertet, egy szita-keret festékmaradványaiból kiegészíti „Péter hálóját”, egy etyeki fa koronájában felismeri a Krisztus-történetet.

Festményeiben engem leginkább az fog meg, ahogy közvetítik a hangulatot: a COVID ihlette „Pandora szelencéje” az elszabadult rosszat, a „Lidérceket” megjelenítő bizonytalan vonalakat és a kép sarkában felsejlő lidércfényt, az ünnepi eseményre összpontosító Publikumot, a Börtönbe beszűrődő szürke fényt, vagy a zalai táj olajkútjainak groteszkségét.

Bár a mondanivaló komoly, gyakran oldja a hangulatot egy-egy játékos kulcs-veret, vagy Berci apjának emléket állító montázson a megjelenő képrészletek.

Ha végignézünk a képeken, mindegyiken felfedezünk valami új ötletet, az improvizáló művész szabadságát.” (2023.08.14. Etyek)