Kiállításaink

Nagy Bertalan FABERCI képzőművész kiállítása

Emberek, Bálványok, Krisztusok

2024. 07. 04. – 2024. 08. 30.

NAGY BERTALAN, művésznevén FABERCI – a szüleitől örökölt tehetséggel, a művészetek iránti vonzalommal és szeretetreméltó személyiséggel megáldott ember. Jelen önálló kiállításán az utóbbi években készült faszobrait mutatja be, melyek édesapja formai hagyatékának felhasználásával, a tradicionális architektúrából és a hagyományos szobrászi technikák formaképzéséből ihletődtek. Kiállított munkáinak nyelvezete lényegre törő. Az egyszerű, mindenki számára ugyanazt mondó formák lehetőségeit veszi alapul, de keresi a formákban lévő „belső életet”.

Most csak fával dolgozik. Ismeri a fa természetes és mesterséges, élet és halál, tér és sík határán lévő tárgyak visszafogott szépségeit. Tudja, hogy a fa stabilizálni tudja az időt, a mozdulatot. A szellem és a lélek gyökerei itt találkoznak.

Szellemisége, tartalmi jellege szempontjából két pólus fogja át FABERCI műveit: az emberi természet profanitása és a világunkat „felülíró” transzcendens szakralitás.

FABERCI a hazai szobrászat organikus ágát képviseli. Jól ismeri a fák természetrajzát – érzi domborított és mélyített mondatait. A fával való dialógusban születik meg a néha misztikus realista, néha minimalista, néha absztrakt, mégis archaikus formavilága.  Alkotásaiban a különböző fafajták eredeti színei, erezetei adják a meleg, természetközeli végeredményt. Műveiben az emberi kéz alkotói gesztusa válik tapinthatóvá.

Tarnóczi Balázs videója

Szabó Erika fényképei

Információk

MEGNYITÓ: 2024. július 4. 18:00 óra

KURÁTOR: SZEPES HÉDI művészettörténész

KÖSZÖNTŐT MOND: LUCZA GYULA az Etyeki Műhely Alapítvány kuratóriumi elnöke

MEGNYITJA: MIHÁLY GÁBOR Kossuth-, és Munkácsy-díjas szobrászművész

KÖZREMŰKÖDIK: NAGY LAJOS népdalénekes és a NYÍRETTYŰ ZENEKAR

HELYSZÍN: 2091 Etyek, Magyar utca 65.

//

MEGTEKINTHETŐ: 2024. augusztus 30-ig, kedd-péntek 10-17 óra között, vagy előzetes egyeztetés alapján: +36 20 622 8123 / hello@etyekimuhely.hu

//

TÁMOGATÓK:

Nemzeti Kulturális Alap

Magyar Művészeti Akadémia

Begavill Kft.