Programjaink

Vagyok, mert hiányzom valahonnan – zenés monodráma Gérecz Attila verseivel

2023. 11. 30. – 19:00

A „Vagyok, mert hiányzom valahonnan” zenés monodráma a Déryné Program Barangoló alprogramjának támogatásával valósult meg 2021 októberében.
Az ifjúságot szólítja meg 13-14 éves kortól színházi formában a zenés monodráma. Összművészeti előadás; költészet, zene, mozgás, egyenrangban vannak jelen a színpadon. Hiányt pótló előadás, mely a fiatalokhoz és az idősebb generációhoz is szól. Hiányt pótló, mert Gérecz Attila személyét és a költőt jeleníti meg. Róla még keveset tudunk, de élete és halála szimbolikus. 1956-ban hősi halált halt a forradalomban. Ifjúságát börtönben töltötte. Fiatal lángoló egyénisége ott forrott férfivá.
Dr. Hajnal Géza által írt Gérecz hagyaték című könyvből, illetve Gérecz Attila verseiből készítette Árkosi Árpád rendező az előadás dramaturgiai ívét. Sokat beszélgettünk Dr. Hajnal Gézával az alkotói szakaszban, hiszen ő, mint író, irodalmár régóta kutatja munkásságát.
Rendhagyó koncertnek indult a megvalósítás előtt. Ahogy haladtunk előre az egyeztető tárgyalások folyamán, Árkosi Árpád rendező számára egyre világosabb lett, hogy színdarab, zenés monodráma fog megvalósulni. Gérecz Attila élete oly mértékben drámai, hogy kínálja magát a színpadra.
Pál Péter nemcsak tehetséges színész, de kitűnő énekes is. Vizsgadarabja lett ez az előadás. 80 perc komoly fizikai, hangi színészi jelenlétet igényel a darab. Változatos szövegekkel. Hol dokumentarista, hol költői szövegek, hol énekek zenekari kísérettel…
Fehérváry Lilla zeneszerzői munkája egyrészt a versek megzenésítése volt, másrészt pedig az előadás hangfüggönyeinek megalkotása. Gérecz Attila fiatal volt, sportoló, így fontos volt a zenében megragadni a lendületes, tüzes lelkű forradalmárt. A kommunista rendszer felé tiltakozó, gúnyos. Ez világosan érezhető bizonyos versében. Anyja és szerelme felé gyengéd és nosztalgikus. A börtön és a kínzások atmoszférája, mint létezési alap van jelen. Minden versét börtönben írta. Ott vált költővé.
A nagy érzelmi amplitúdók különösen jellemzik a kamasz korosztályt, így könnyen rá tudnak hangolódni erre a monodrámára.
Az előadás élő zenével 4 zenész jelenlétével történik. Ők effekt hangfüggönnyel, az énekek kíséretével, illetve önálló zenei etűdökkel vannak jelen az előadás egészében. Fehérváry Lilla, Mocskonyi Bramsz Péter, Mészáros Tibor, Mocskonyi Dömötör
Gérecz Attila legszebb, leggyöngédebb, verseit is börtönben írta, A hitének elmélyülése is a börtönben történt. Igazi szerelmére is a börtönben talált. Árkosi Árpád egy börtönrácsot álmodott meg, mely az egyetlen díszlete a darabnak. Ebben és e körül zajlik az előadás. Egy natúr vasrács. Ondraschek Péter tervezte és kiviteleztette. Igen látványos, megdöbbentő szerkezet. Fel lehet rá kívülről mászni, a tetején lehet állni, belül pedig el lehet benne tűnni.
Tervünk szerint minden színpadi előadást megelőz Dr. Hajnal Géza előadása 5 percben. mely közelebb hozza Gérecz Attila személyét a közönséghez. Így érthetővé tesszük az alaphelyzetet a közönség számára.
Sokat dolgoztunk és egy ígéretes előadás jött létre, mely méltó módon képviseli ezt a költőt ezt a hősies életet . Célunk nem a patetikus múltidézés volt, hanem hogy valósággá váljon és testet öltve közelebb kerüljön élete és halála.
Fehérváry Lilla Margit
A Darócok alkalmi társulás képviselője

Az előadás megtekintése ingyenes.

Információk